Hírek

Kötelességünknek érezzük, hogy emlékezzünk, és emlékezni tanítsuk a következő generációkat – hangsúlyozta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szombat este a Nagytemplom előtt, ahol Magyarország függetlenségének 175. évfordulója alkalmából az épület homlokzatára vetített különleges animációval elevenítették fel a történelmi eseményeket.

Szakmai fórumot és nyelvi tréningeket szervezett a Debreceni Egyetem (DE) fordító-tolmács mesterképzésében, valamint az Idegennyelvi Központ szakfordító képzésében tanulók számára a Bölcsészettudományi Kar (BTK). A pénteki eseményen a résztvevők hét nyelven gyarapíthatták tudásukat.

A Debreceni Egyetem külföldi és magyar hallgatói közül többen kedvenc versidézetüket írták fel a DE Élet- és Természettudományi Könyvtár üvegfalára. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) kezdeményezésére indított közösségi megmozdulással kapcsolódik az intézmény ebben az évben is a költészet napjához.

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének meghívására a Debreceni Egyetemre látogatott és Globális szigetek: Írország, Magyarország és az Európai Unió (Global Islands: Ireland, Hungary and the European Union) címmel előadást tartott Ragnar Almqvist. Írország magyarországi nagykövete első alkalommal járt az intézményben.

A chicagói Jarvis Opera Hall-ban és a Prairie State College-ban is bemutatták Zombola Péter Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar professzorának Aldegunda című új kamaraoperáját. A főszerepét Vizin Viktória mezzoszoprán énekelte.

A városban működő középiskolák intézményvezetői számára szervezett háromoldalú szakmai egyeztetőprogramot szerdán a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán a Debrecen BSC Kerekasztal és a Debreceni Tankerület. A rendezvény célja, hogy bemutassa, milyen módon közvetítheti a pedagógusképzés és a pedagógusok munkája az üzleti szektorban rejlő karrierlehetőségeket.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

A koszovói származású popsztár, Rita Ora is fellép Debrecenben, a Campus Fesztiválon – jelentették be a szervezők hétfőn. Élményekben gazdag programot ígérnek, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem által közösen szervezett Egyetemi Európai Játékok záróünnepségét is a fesztivál területén tartják majd a nyitónapon és az országos Pont Ott Partik központi helyszíne is a Campus lesz.

Megerősítette meglévő oktatási és kulturális együttműködését a Debreceni Egyetemmel a Tianjin Foreign Studies University, az ezt rögzítő megállapodást csütörtökön írták alá. A kínai delegációt vezető Chen Fachun elnök egyúttal a Konfuciusz Intézet további öt évre szóló akkreditációjának dokumentumát is átadta a DE vezetőinek.

Meghirdette a tudományos életpályát ösztönző elismerések idei pályázatait a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Ebben az évben is a kuratórium hozza majd meg a végső döntést arról, hogy kik érdemesek a Publikációs Díjra, a Kiválósági PhD Ösztöndíjra, valamint a GTIDEA Professzora címre.