Bemutatkozás

A Humán Tudományok Doktori Iskola összetétele és képzési céljai szerint egyedülálló Magyarországon. Alapvető célja, hogy a részét alkotó diszciplinák - a filozófia, a neveléstudományok, a pszichológia, szociológia - határait meghaladva nyújtson elméleti tudást a tudásalapú társadalom humán tudományi vonatkozásairól. A DI ennek megfelelően e négy programból áll. A hallgatók mind a négy tudományterületről hallgatnak kurzusokat és lehetőségük nyílik arra, hogy akár a másik három program oktatóival együttműködve válasszanak kutatási témát. Ezen interdiszciplináris működési elv nem sérti az egyes programok és a speciális szakmai témák önállóságát, ellenkezőleg: ösztönzően hat a képzésre és a kutatásra. A képzésnek fontos része a nemzetközi kapcsolatok és lehetőségek (Erasmus-ösztöndíjak és más együttműködési formák) kiaknázása.

  • A filozófia program súlypontja a tágabb értelemben vett modern filozófia, német, francia és angolszász területen.
  • A neveléstudományi program a nevelés és művelődés mai problémáira koncentrál.
  • A pszichológiai program alkalmazott területeken is kutatási lehetőségeket biztosít, különösen hangsúlyozva a szervezet- és munkapszichológiát, a tehetség pszichológiai vonatkozásait és a klinikai-mentálhigiénás területeket.
  • A szociológia és társadalompolitika doktori program számos kutatási lehetőséget biztosít, kiemelten az ifjúságszociológia, foglalkoztatáspolitika, társadalomtörténet területén. Központi tudományos és kutatási témája a modernkori társadalmak társadalmi integrációjának kérdésköre.

Frissítés dátuma: 2019.03.18.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.